söndag, november 22, 2009

Menetou-Salon Les Thureaux 2008

Vi gör en klassiskt enkel förrätt av gratinerad getost (chèvre) och honung på rostat bröd, med en liten tomatsallad till. Det är verkligen på tiden att vi dricker sauvignon blanc, och vad kan passa bättre till den förrätten. På systemet finns gott om bra alternativ från hela världen, men jag fastnar till slut för Menetou-Salon Les Thureaux 2008. Menetou-Salon är granne med de mer berömda Sancerre och Pouilly-Fumé och gör liksom dessa vin på sauvignon blanc. Liksom förra veckan befinner vi oss i Loire, fast då var druvsorten chenin blanc.

Det är frestande att försöka jämföra förra veckans Vouvray med Menetou-Salon. Det finns likheter: båda är torra och mycket friska, med aptitretande mineralton. De är typiska för sin region och typiska för sin druvsort, och där upphör likheterna. Det är två olika personligheter: medan Vouvray idag är lite reserverat och blygt, är Menetou-Salon öppet och inbjudande. Det är aromatiskt utan att vara påträngande, lättdrucket utan att vara intetsägande. Rätt elegant i sin anspråkslösa självklarhet.

Till skillnad från chenin blanc skulle jag inte drömma om att lagra vinet - det här är ett vin att köpa och dricka upp. Och även om det är gott nog att spara till sommaren finns det ingen anledning. Det kommer att finnas gott om sauvignon blanc när den tiden kommer.

5334 Menetou-Salon Les Thureaux 2008 (99:-) +

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar