fredag, november 13, 2009

Château Gaudrelle 2008

I Vouvray har man gjort vin på chenin blanc i hundratals år. Vinerna spänner över hela skalan från torra till halvtorra till söta till mousserande. Chenin blanc kännetecknas i allmänhet av hög syra och man känner ofta inslag av vax och honung i doften. Ingen lär bestrida att chenin blanc är en kvalitetsdruva, men den tycks inte vara mycket i ropet. Visst, Systembolagets ohotat mest sålda vitvin de senaste åren är gjort på chenin blanc, men utbudet i stort är riktigt magert. I skrivande stund finns det 25 rena chenin blanc-viner i ordinarie sortiment, att jämföra med till exempel 162 chardonnayer.

Förutom ett mousserande vin är Château Gaudrelle det enda torra Vouvrayvinet i sortimentet för närvarande. Doften är ganska stor med druvtypiskt inslag av honungsmelon och citrus. Smaken lever upp till mina förväntningar med frisk syra, mineralton och en eftersmak som är som att bita i ett Granny Smith-äpple. Klassiskt, välstrukterat och mycket aptitretande, även om syrorna är i stramaste laget idag.

Det finns fortfarande gott om flaskor kvar, så om ni vill testa att lagra vitt, torrt vin för under hundralappen så passa på. Det tänker jag göra. (Systembolaget håller som vanligt inte med.)

95299 Château Gaudrelle 2008 (95:-) +(++)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar