söndag, april 05, 2009

Kronstam matchar vin med mat

Jens Linder lagar lamm i DN. Det låter gott och ser ännu godare ut. Låt oss se vad Kronstam föreslår att dricka till:
Budget: 2007 Viña Herminia (nr 12615, 59 kr)
Mellan: 2005 Ramón Bilbao Crianza (nr 6131, 74 kr)
Lyx: 2004 Baron de Ley Reserva (nr 2525, 103 kr)
Kronstam skriver i Sveriges största morgontidning, och riktar sig till en bred läsekrets. Sålunda föreslår han viner i olika prisklasser. Saken är biff, alla läsare blir nöjda.

Nu kan ju diskutera huruvida ett steg på 15 kronor mellan “Budget” och “Mellan” är någon skillnad att tala om. Man kan också fråga sig om 103 spänn kvalificerar ett vin för “Lyx”‑klassen. Jag är långt ifrån någon vän av vinsnobberi, men jag kan förstå att Kronstam ses över axeln av en del vinintresserade, vilket framgår av diverse blogginlägg, t.ex. som här hos mmm-vin. Min hustru drog en bra liknelse med modejournalistik. Om hon läser om mode, vill hon inte bara läsa om kläder från H&M. Hon vill även läsa om lyxigare kläder, som hon inte har råd att köpa själv.

Nåja, det finns ju vintidningar och vinbloggar för de intresserade ... men är Kronstams matchning av mat till vin ens särskilt bra? Harmoni mellan mat och dryck innebär att mat tillagad med omsorg på bra råvaror kräver samma omsorg i dryckesvalet. Det innebär inte med automatik dyr mat = dyrt vin. Men köper man svensk lammytterfilé för ett par hundringar, tillagar den enligt konstens alla regler och serverar ett “budgetvin” till har man antagligen inte kombinerat mat och dryck särskilt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar