lördag, februari 07, 2009

Örtfylld baconlindad fläskfilé

1 fläskfilé
1 paket bacon

Fyllning:
färska örtkryddor
50 g fetaost
1 msk olivolja
salt & peppar

Putsa filén. Gör fyllning: hacka örtkryddorna, blanda med smulad fetaost och krydda med salt och peppar. Tillsätt olja till lagom konsistens.

Skär en längsgående skåra i filén någon centimeter djup. Lägg i fyllningen. Lägg baconskivor runt filén med skarven neråt. Tillaga filén i en ugnsfast form på 200 grader i cirka 30 minuter eller tills en stektermometer visar 65-70 graders innertemperatur.
Det finns så många örtkryddor som fungerar bra här. Jag hade lite oregano, mynta och basilika på köksbänken.

Innertemperaturen för fläskfilé finns det många bud om. Jag är fortfarande lite indoktrinerad med riskerna med fläskkött, men numera ska det enligt utsago inte vara någon fara med att låta köttet förbli rosa. Jag brukar inte gå så lågt som 60 grader men att råda till att servera fläskfilé välstekt känns lite förlegat. Med en god sås till (vi serverade köttet med trumpetsvampsås) tycker jag att man kan gå upp till den högre temperaturen.

Tips på tillbehör: skär potatis i rätt små klyftor och lägg runt köttet medan det steks. Potatisen tillagas på samma tid och kommer att suga åt sig skyn från köttet. Skulle köttet bli färdigt något tidigare är det bara att ta upp det och låta det vila.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar