lördag, december 26, 2009

Crozes-Hermitage Papillon 2006


Det behövs en ursäkt för att öppna en flaska gott vin. Ursäkten idag består i ett stycke biff, brynt runtom och sedan en timme i 90-gradig ugn. Till det kokta rotfrukter (jordärtskockor och rotselleri) med lite smör och salt. Men nu var det inte maten det gällde, utan vinet - Crozes-Hermitage Papillon 2006. Producenten heter Gilles Robin och vinet finns i beställningssortimentet.

Kanske lite för ungt ännu? Bäst att ta ett doft- och smakprov. Mörk frukt, svartpeppar och lite dieselmotor. Lite kärvt och vresigt, precis som vi minns det från den förra flaskan för ett år sedan. Bör vinna på att luftas.

Med luftning händer det saker i doften. Örter, te, järn och nu kommer sötare frukt fram med jordgubb och blåbär. Mycket trevlig doft. Smaken är ganska fyllig, men fruktsyran dominerar över garvsyran vilket gör att frukten känns sval och syrlig. Ingen förnimmelse av sötma. Det är väl detta som kallas angenäm kärvhet. Jag gillar det; detta smakar vin och inte fruktsaft.

Litet frågetecken för den något fruktfattiga smaken men plus för aptitretande syror och den redan ganska komplexa doften. Med lite mognad borde det kunna bli ganska häftigt; jag hoppas och tror att frukten räcker till.

88852 Crozes-Hermitage Papillon 2006 (135:-) +(++)

1 kommentar:

  1. Hittade precis hit och har läst några inlägg. Detta var en jättebra blog. Har saknat någon som skriver om lite mer lättillgängliga(100-200 kr) viner på Systemet som går att lagra.

    Hoppas du fortsätter 2010.

    SvaraRadera