måndag, december 21, 2009

Alto Cabernet Sauvignon 2006

Alto Cabernet Sauvignon har kommit med i varukorgen på bolaget lite på måfå någon gång. Jag vet just ingenting om vinet annat än Systembolagets smakbeskrivning. Det kan vara ett stolpskott, det kan vara jättebra eller (mest troligt) ett okej men inte minnesvärt vin. Jag har således inte några större förväntningar på kvällens röda, annat än att det troligtvis kommer att ha ett rökigt inslag, och förhoppningsvis har bra frukt utan att bli syltigt och slappt.

Färgen är mörkt röd, där den blå kanten precis håller på att ge med sig. Doften är som väntat generöst fruktig med mörka bär - och visst finns där ett rökigt inslag - men också ceder, svartpeppar, en fräsch, örtig ton samt lite skog (grönmossa) som antyder begynnande mognad. Efterhand i glaset dyker några av julens dofter upp i form av kanel, russin och dadlar. Smaken är fyllig med björnbär, plommon, svarta vinbär och en eftersmak av tobak. Även om en viss eldighet kan skönjas finns det tillräckligt med strävhet och syror för att helheten ska bli riktigt bra.

Så här långt inga direkta överraskningar men inte heller några fel, och vi kan  bocka av såväl ursprungs- som druvtypicitet. Det kanske saknas det där lilla extra för att jag ska bli riktigt lyrisk, men det överträffade helt klart förväntningarna, så jag kan rekommendera vinet och köper det gärna igen.

Efter maten hittar jag en bit chèvre i kylen. Getost och rödvin - funkar det? Osten är mild och halvmogen, så att den börjar påminna lite om en camembert med kärna. Kombinationen fungerar oväntat bra!

2070 Alto Cabernet Sauvignon 2006 (135:-) +

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar