lördag, mars 28, 2009

Saint-Benoit Grande Garde Châteauneuf-du-Pape 2005

Vissa bloggposter och tidningsrecensioner har fått oss att införskaffa Saint-Benoit Grande Garde Châteauneuf-du-Pape 2005 från beställningssortimentet. Ikväll ska den avnjutas tillsammans med en köttbit, bearnaisesås, plättlaggsstekta rösti samt avocado coleslaw, denna gång med rödkål.

För jämförelse öppnar vi också en flaska Château de Ségure 2006 från Fitou, som är ett pålitligt sydfranskt vin i Bolagets sortiment, med en druvsammansättning av grenache och carignan, kompletterad av hela 30% Syrah. Saint-Benoit specificerar druvmixen på baksidesetiketten: 68% Grenache, 22% Syrah och 10% Mourvèdre.

Fitou-vinet har en något dov fruktighet med kryddiga inslag samt viss rökighet. Smaken är medelfyllig med svartvinbärsfrukt och viss kärvhet. Efterhand uppfattar jag ett inslag av banan (!) i doften. Vinet är inte alls dåligt, men det spelar i den robusta ligan och är inte direkt något man charmas utav.

Lyckligtvis gäller inte detsamma för Châteauneuf-vinet. Doften är hallonsaft, där inslaget av kola får en att tänka på hallonremmar. Visst finns det en aning rökighet, men intrycket domineras av ung, fräsch frukt. Smaken uppvisar fortsatt bra frukt, mjuka tanniner, bra balans och struktur. Fitou-vinet får en hel del stryk i en direkt jämförelse och uppfattas nu nästan som lite klumpigt. Slutomdömet för denna CdP för 169 kronor: ett mycket trevligt vin, där de primära aromerna står i centrum, varför det ska bli intressant att vänta ett par år med återstående flaskor.

3134 Château de Ségure 2006 (87:-) =
89100 Saint-Benoit Grande Garde Châteauneuf-du-Pape 2005 (169:-) +

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar