fredag, mars 12, 2010

Tahbilk Marsanne 2006

Fredagskvällens meny på tu man hand består av endast två komponenter: timjankryddade kycklingbröst, samt ett slags potatissallad. “Salladen” består av potatisar och jordärtskockor som skärs i småbitar, rostas i ugn och får svalna. De blandas med champinjoner som har skurits i bitar och stekts, och sedan vänds alltsammans ner i en hemgjord majonnäs med mycket olivolja i. Man kan med fördel blanda i hackade valnötter, som går bra ihop med de jordiga smakerna hos rotfrukter och svamp.Till detta dricker vi Tahbilk Marsanne. Vinet är ett av vinvärldens stora original, och jag blir alltid lika förundrad över att ett sådant personligt och karaktärsfullt - för att inte tala om lagringsdugligt - vin inte kostar mer än vad det gör. Ikväll är det 2006:an som gäller.

Färgen är ljust gul och visar ännu inga ålderstecken. I doften kan man hitta friska citrustoner, honungsmelon och äpplen. Rostat bröd med smör dyker upp (vilket inte beror på ekfat). Och så finns den där svårbeskrivna, lite kemiska tonen som påminner om klister. Vinet är helt torrt, men fylligheten, fruktigheten och viskositeten gör att jag får en association till att dricka ett betydligt sötare vin. Frukten är gul med passionsfrukt och äppeljuice, samt grapefrukt som understöds av den friska syran och ett aningen bittert inslag. Lång eftersmak. Totalintrycket är viss stramhet, generös frukt, riktigt bra syra och jag tycker att strukturen känns ännu bättre än då vi drack 2005:an för ett år sedan.

Det har gått undan med årgångarna. Årgång 2005 ersattes av 2006 på Systembolaget för ungefär ett år sedan, men i nuläget är det årgång 2008 som står på hyllorna. Årgångstabellen på Tahbilks hemsida listar den som en riktig långliggare, så det kanske är bäst att slå till innan 2009:orna kommer...

6406 Tahbilk Marsanne 2006 (inköpt för 90:-) ++

2 kommentarer:

  1. Tack för denna info. Provade vinet för några veckor och upplevde ungefär det du beskriver. Testade 2008an. Kändes väldigt ung men modig o tuff. Så jag tänker mig nog följa ditt råd. Köpa o lägga på lager. Tycker det var spännande med dels druvan och dess bakgrund.

    SvaraRadera
  2. Just -06:an är listad som en av de "1001 wines you must try before die" i boken med samma namn. Ett steg närmare en fridfull död alltså ;)

    Spar min enda kvarvarande flaska ytterligare några år låter det som...

    SvaraRadera