lördag, oktober 24, 2009

Tendral 2007

Systembolagets billigaste Prioratvin heter för närvarande Tendral och går löst på 115 kronor. Druvsorterna är grenache, mazuelo (carignan) och syrah. Vinet anfaller direkt ur glaset med en stor, bärfruktig doft. Där finns också russin samt ett övermått av kryddor, såpass mycket att vinet helt enkelt doftar glögg. Smaken är generös och svartvinbärsfruktig. Även om vinet är fylligt och ganska strävt så gör alkoholen och sötman att det blir syltvarning. I eftersmaken känns en rostad fatton och så slår kryddnejlikan till igen och gör det hela till kall glögg.

Tendral är inte ett dåligt vin och med sin fruksötma gör det sig ganska bra till gorgonzolan efter maten. Men i likhet med många grenachebaserade viner är det lite för syltigt och slappt och får mig att längta efter något stramare och kärvare.

2721 Tendral 2007 (115:-) =

2 kommentarer:

  1. Det finns inte så många andra viner, i samma prisklass, dock som ger mer. Det är sällsynt att röda viner under eller precis över hundra kronor är bättre. Tyvärr, men prova Doix Costers de Vinyes velles, Clos Erasmus eller L'Ermita om du vill ha stram grenache med attityd och finesse.

    SvaraRadera
  2. Fast vi snackar lite annan prisklass för de viner du nämner. :)

    SvaraRadera